Ga verder naar de inhoud

'Iedereen Speelvogel!' officieel voorgesteld

10.01.2017

Het vijfde leerjaar van De Vlieger in Heffen speelt ‘Iedereen Speelvogel!’, een spel over het wereldwijde recht op spel dat we ontwikkeld hebben voor Plan België.

Plan België-ambassadeur Koen Wauters zoekt ‘speelvogel’ in klas van zoon Nono

Deze voormiddag begeleidde Koen Wauters, vrijwillig ambassadeur van Plan België, het spel ‘Iedereen Speelvogel!' in de klas van zijn zoon Nono. Samen gingen ze op zoek naar de speelvogel, die het recht op spel voor alle kinderen over de hele wereld verdedigt. Om de speelvogel te vinden, moesten de kinderen tips winnen door in vijf werelddelen spelletjes te spelen.

Al spelend kregen de kinderen inzicht in het recht op spel, spelstereotiepen en speelgoed uit alle hoeken van de wereld.

Régine Debrabandere, directeur van Plan België: “Met ‘Iedereen Speelvogel!’ halen we de wereld naar het klaslokaal. Kinderen leren op een heel toegankelijke en speelse wijze om solidaire wereldburgers te zijn. Ze ontdekken dat er - naast verschillen - heel wat gelijkenissen zijn met hun leeftijdsgenoten uit andere landen. Jongen of meisje, arm of rijk: alle kinderen spelen graag. Jammer genoeg is dat niet altijd even vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk dat kinderen leren voor hun recht op te komen.”

Alles op het spel voor je recht op spel!

'Iedereen Speelvogel!' kwam tot stand dankzij de input van meer dan 1.600 kinderen, die in het Mechelse Speelgoedmuseum de tentoonstelling ‘Toy stories’ bezochten en deelnamen aan interactieve workshops.

Ook dit schooljaar kunnen klassen nog gratis naar de tentoonstelling en deelnemen aan de workshop. Zo verdienen ze bovendien een gratis exemplaar van het spel ‘Iedereen Speelvogel!’ (zolang de voorraad strekt). Deelnemen kan opnieuw vanaf 18 april (vlak na de paasvakantie) tot en met 30 juni 2017.

Nam jouw klas al deel aan Project Speelvogel? Je kan je klas inschrijven via de site van Project Speelvogel.

Gratis ontlenen

Het spel is gratis te ontlenen bij de volgende verdeelpunten:

  1. De Aanstokerij, Leuven - Naamsesteenweg 130, 3001 Leuven. Mail ons op info@aanstokerij.be voor meer info of kom langs in de winkel
  2. Speelgoedmuseum Mechelen - Nekkerspoelstraat 21, 2800 Mechelen. Mail naar uitleendienst@speelgoedmuseum.be voor meer informatie
  3. RoSa documentatiecentrum - Koningsstraat 136, 1000 Brussel. Mail naar info@rosavzw.be voor meer informatie.

Vanaf februari 2017 zal het spel ook in enkele bibliotheken gratis te ontlenen zijn.


Meer over Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling

Samen 'Op weg naar kinderopvang' in Brussel

21 oktober 2022

We werkten samen met 'Kinderopvang in Brussel' om een spel te maken waarmee het ingewikkelde thema kinderopvang op een speelse manier benaderd kan worden. Zo weten (toekomstige) ouders in Brussel hoe ze hun zoektocht naar kinderopvang kunnen beginnen.

Mediawijsheid

'Max 24/7' is de max

6 oktober 2022

In 2021 lanceerde Child Focus het nieuwe project 'Max', om kinderen en jongeren aan te sporen een vertrouwenspersoon te zoeken.

Het samenwerkingsspel 'Max 24/7' is een ludieke en interactieve les om spelers te leren dat ze nooit alleen met hun problemen moeten blijven zitten, en dat er altijd hulp in de buurt is.

Conflict & polarisering

Makkelijker praten over moeilijke onderwerpen

8 juni 2022
Hoe praat je op een leuke manier met kinderen over soms moeilijke onderwerpen?