Ga verder naar de inhoud

Daar is Bibster!

04.05.2017

Het was vandaag 'full house' voor de lancering van het bibliotheekintroductiespel voor klasgroepen dat we ontwikkeld hebben i.s.m. Cultuurconnect en Mediaraven. Gespeeld en goedgekeurd door enthousiaste bibmedewerkers in De Krook in Gent.

'Bibster' is een bibliotheekintroductiespel dat rondleiding en verkenning in de bib aantrekkelijker maakt voor (klas)groepen of een individu. Het bevat 2 verschillende spelvarianten: Bibster Story en Bibster Quest.

Met Bibster krijgen bibliotheken de mogelijkheid om een betaalbaar, op hun maat gemaakt platform te gebruiken om uiteenlopende digitale quizzen, zoektochten, klasintroducties en gidsbeurten te maken. Zo kunnen bibliotheken 'Bibster' zelf makkelijk aanpassen aan hun collectie en hun gebouw en de zelfgemaakte spelvarianten delen met de andere bibs.

Bibster Story

De Aanstokerij ontwikkelde 'Bibster Story', een spel in en over de bibliotheek. De spelers spelen in teams van 2 à 3 leerlingen. Per groepje spelen ze met een tablet of vaste computer, maar het spel speelt zich af in de hele bibliotheek. Elk team kruipt in de huid van een blogger. De teams krijgen tips voor interessante artikels van hun grote zus Sofie, die een succesvol blogster is.

Voordat een artikel op hun blog verschijnt, moeten de de spelers eerst het nodige opzoekwerk doen in het gebouw, de catalogus, online ... Zo leren ze tijdens het spel de bib beter kennen: verrassende boeken of dvd’s, de werking van de catalogus, leuke plekken en nog veel meer. Pas wanneer ze 3 vragen/opdrachten goed beantwoord hebben, verschijnt het artikel op hun blog. Hoe preciezer en hoe sneller de spelers hier in slagen, hoe meer volgers ze halen. Welk team krijgt het meeste volgers achter zich?

Via 'Bibster' maken de spelers kennis met de bibliotheken in al zijn facetten: het gebouw, het aanbod, de activiteiten ... én worden ze warm gemaakt om vaker een bezoekje te brengen aan de bib.

Elke bibliotheek die intekent op 'Bibster' krijgt eenmalig een halve dag opleiding (max. 2 personen/bib).

Lees er alles over op cultuurconnect.be en bibster.be!


Meer over Opvoeding & Ontwikkeling

Opvoeding & Ontwikkeling

Samen 'Op weg naar kinderopvang' in Brussel

21 oktober 2022

We werkten samen met 'Kinderopvang in Brussel' om een spel te maken waarmee het ingewikkelde thema kinderopvang op een speelse manier benaderd kan worden. Zo weten (toekomstige) ouders in Brussel hoe ze hun zoektocht naar kinderopvang kunnen beginnen.

Mediawijsheid

'Max 24/7' is de max

6 oktober 2022

In 2021 lanceerde Child Focus het nieuwe project 'Max', om kinderen en jongeren aan te sporen een vertrouwenspersoon te zoeken.

Het samenwerkingsspel 'Max 24/7' is een ludieke en interactieve les om spelers te leren dat ze nooit alleen met hun problemen moeten blijven zitten, en dat er altijd hulp in de buurt is.

Conflict & polarisering

Makkelijker praten over moeilijke onderwerpen

8 juni 2022
Hoe praat je op een leuke manier met kinderen over soms moeilijke onderwerpen?