Ga verder naar de inhoud

BabbelArt laat jongeren babbelen over kunst en cultuur

01.03.2018

Hoe babbel je met jongeren over kunst en cultuur? Welke artistieke activiteiten willen zij organiseren?

Om dit gesprek op een speelse, interactieve manier met jongeren te kunnen aangaan, kwam Lasso, het Brussels netwerk voor cultuurparticipatie en kunsteducatie, bij ons aankloppen.

Samen hebben we een speelse gespreksmethode uitgewerkt die ervoor zorgt dat jongeren elkaar beter leren kennen en waarmee groepsbegeleiders en leerkrachten meer inzicht krijgen in de wereld van de jongeren.

Welke kunstdisciplines bestaan er zoal? Welke disciplines kennen de jongeren, welke (nog) niet? Welke kunsten bekijken/beleven ze graag of wat willen ze nog ontdekken?

De begeleiders kunnen hiermee peilen naar de motivaties, drempels, talenten en interesses van de spelers. Het biedt een waardevolle bron van informatie om mee aan de slag te gaan in toekomstige projecten.

Babbelart kan in verschillende contexten gespeeld worden, vanuit diverse invalshoeken, bv.:

  • op school als insteek om met jongeren thematisch of vakoverschrijdend te werken
  • in het jeugdhuis als kennismaking met een nieuwe groep tieners
  • in een culturele organisatie bij vb. de start van een vakantiestage

BabbelArt, het spel

BabbelArt bestaat uit twee grote delen, die los van elkaar gespeeld kunnen worden.

Het eerste deel van het spel stimuleert de reflectie over kunst, cultuur en creativiteit en wil de blik van de deelnemers hierover verruimen.

Is voetbal kunst volgens jou? Welke kunst verrast jou? Heb je al van slampoetry gehoord? Wat vind je minder boeiend? Wat wil je nog meer ontdekken? Wat vind jij de moeite om op een podium te tonen? ...

Theater, dans, muziek en ook meer hedendaagse cultuuruitingen zoals gaming, street art etc. vormen interessante uitgangspunten voor een gesprek over de plaats van kunst en cultuur in het leven van de spelers.

In het tweede deel organiseren de spelers hun eigen ideale kunstenfestival. Wat zijn mogelijke manieren om een publiek in contact te brengen met een culturele activiteit? Wat is een geschikte locatie om het festival te laten plaatsvinden? Wat is een geschikte titel voor het festival? Met welke externe partners moet er worden samengewerkt om de realisatie van het festival mogelijk te maken?

Gedurende het spel gaan de spelers in kleine groepjes aan de slag aan de hand van verschillende opdrachten. Op een ludieke manier stimuleert het spel hen om ideeën aan te reiken, samen plannen te maken, beslissingen te nemen én tot een concreet resultaat te komen. Teamwork, luisterbereidheid, overtuigen en compromissen sluiten, zijn voorbeelden van competenties die via deze gespreksmethode ondersteund worden.

Eens je het spel gespeeld hebt, kan je er bepaalde spelelementen uitfilteren om met jouw groep op jouw manier verder mee aan de slag te gaan.

Officiële lancering op de Try Out Teens Inspiratiedag

Tijdens de Try Out Teens Inspiratiedag op dinsdag 20 februari werd BabbelArt officieel voorgesteld en konden enkele genodigden de gespreksmethode ontdekken en meteen uitproberen onder begeleiding van onze spelontwikkelaar en -trainer Michiel.

Interesse om BabbelArt te ontdekken?

Lasso organiseert vormingen voor leerkrachten, jeugdwerkers en cultuurwerkers waarbij je BabbelArt spelenderwijs leert kennen en waarbij een aantal speltechnieken worden aangeleerd.

Wanneer? Op donderdag 19 april of dinsdag 15 mei van 9u30 tot 13u, lunch inbegrepen. Je schrijft je in voor één van de twee vormingen.
Voor wie? BabbelArt is op maat gemaakt voor leerkrachten, jeugdwerkers en cultuurwerkers die werken met jongeren van 10 tot 16 jaar.


Meer over Opvoeding & Ontwikkeling

Mediawijsheid

Safehaven: tot de metaverse veilig is voor jongeren

16 februari 2024

De metaverse maakt steeds meer deel uit van de online leefwereld van kinderen en jongeren. Helaas schuilen er ook online risico’s in deze digitale werelden. Daarom werkte De Aanstokerij mee aan het Roblox-spel SAFEHAVEN van Plan International. Dit spel sensibiliseert jongeren over hun gendergelijkheid en grensoverschrijdend gedrag.

Mentaal welzijn

'Ben je gek!?' is een te gek spel

7 september 2023

Ben je Gek!?’ is een klasspel dat we samen met Te Gek!? ontwikkelden. In dit spel voor leerlingen in de 2e en 3e graad secundair onderwijs doorbreken we het stigma rond geestelijke gezondheid, en dagen we jongeren uit zichzelf te versterken.

Opvoeding & Ontwikkeling

Al spelend vaardigheden voor het leven ontwikkelen

7 juli 2023

Een aandachtig oog heeft het misschien al opgemerkt, al scrollend door ons aanbod op de webshop, de icoontjes van de '21st century skills' of 'life skills'. Met de icoontjes verwijzen we naar de specifieke life skills waaraan gewerkt wordt in de spelen in ons aanbod.