Ga verder naar de inhoud

Terug van nooit weggeweest: Bingo Mondial

28.02.2023

Op regelmatige basis buigen de speltrainers en -ontwikkelaars van De Aanstokerij zich over een van onze oudere spelen, waarvan ze denken dat het toe is aan een update en een vers likje verf. Zou houden we onze spelen extra relevant (en leuk) om op begeleiding te spelen. Deze keer was het de beurt aan Bingo Mondial, het rollenspel over de ongelijke verdeling van macht en middelen.

Hoe werkt Bingo Mondial?

'Bingo Mondial' is een klasspel voor de eerste graad secundair onderwijs, waarin deelnemers zich de rol aanmeten van verschillende personages, die verschillende achtergronden en kenmerken hebben. Tijdens het spel leren de spelers met behulp van een grote bingozak en hun eigen bingokaart meer over hun personages: wat is hun achtergrond, en welke rol speelt die?
Bovendien winnen spelers naast informatie ook consumpties voor hun groep, van fruitsapjes tot repen chocolade. Het zal echter al snel duidelijk worden dat het vullen van de kaart niet voor iedereen even vlot verloopt, en dat andere spelers significant meer lekkers binnenhalen...

De ongelijkheid die de spelers tijdens 'Bingo Mondial' ervaren weerspiegelt de ongelijke verdeling van middelen en kansen over de wereld. Voor sommige mensen – een kleine elite – is het veel makkelijker om 'te winnen’, terwijl het voor anderen constant dweilen met de kraan open is. De frustraties die daarmee gepaard gaan, daar krijgen deelnemers in dit spel een voorproefje van, dat hen aan het denken zet over de werkelijkheid. Wat kunnen zij doen voor een gelijker speelveld, zowel op kleine schaal als op mondiale schaal?

Nieuw aan deze versie

De oorspronkelijke versie van 'Bingo Mondial' vierde vorig jaar zijn 25ste verjaardag, en na zo'n kwarteeuw mochten er wel een paar kleine aanpassingen aan het spel gedaan worden. De opvallendste verandering aan de nieuwe 'Bingo Mondial' is het uiterlijk; onze grafische vormgevers hebben elk aspect van het spel een moderner uiterlijk gegeven, waardoor we nog liever het spel op begeleiding meenemen.

Ook hebben we het verhaal van het spel mondialer getrokken dan het voordien was. In de oorspronkelijke versie van 'Bingo Mondial' lag de klemtoon op Latijns-Amerika, maar de ongelijkheid in de wereldeconomie is veel mondialer dan dat. Dat jammere feit reflecteren we beter in deze nieuwe versie.

Bingo Mondial spelen

Wil je zelf 'Bingo Mondial' spelen met je klas? Vraag dan een begeleiding van dit spel aan.
Eén van onze speltrainers komt het spel ter plaatse spelen met je groep. Na het spel volgt een uitgebreide nabespreking waarbij de groep dieper ingaat op het thema en de inzichten opgedaan tijdens het spel en de link wordt gelegd met de realiteit.


Meer over Diversiteit of Economie en Financiën of Wereldburgerschap

Social skills

Plezier tot hier, en niet verder!

22 december 2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.