Ga verder naar de inhoud

Kinderen met en zonder beperking ontdekken elkaars wereld in inclusief belevingsspel

14.06.2023

Vandaag werd het inclusieve belevingsspel 'Expeditie Inclusief' voorgesteld in Gent. Kinderen met een handicap vinden soms moeilijk hun plaats in een groep. Met deze spelkoffer wil De Ouders vzw kinderen met en zonder handicap laten samenspelen én elkaars wereld laten ontdekken. Wij coachten ze tijdens de ontwikkeling en gaven het spel vorm.

Bijdragen aan een inclusieve samenleving

Kinderen met een handicap willen net als alle andere kinderen gewoon spelen. Een motorische, visuele, auditieve of verstandelijke handicap maakt het soms moeilijk om vriendjes te maken. Omgekeerd is het voor kinderen zonder handicap even zoeken hoe ermee om te gaan. Om die drempel te verlagen, klopte De Ouders vzw bij ons aan om hen te coachen bij de inhoudelijke ontwikkeling van 'Expeditie Inclusief'.

Dit belevingsspel brengt de leefwerelden van kinderen met en zonder beperking dichter bij elkaar. Ze ervaren tijdens het spel hoe dagdagelijkse activiteiten moeilijker worden met een handicap: hoe kan je bepaalde opdrachten tot een goed einde brengen als je in een rolstoel zit, hoe begrijp je elkaar als je niet kan spreken of horen ...

De Ouders vzw is een netwerk van ouders die andere ouders van kinderen met een beperking bij elkaar wil brengen en hen wil helpen in hun zoektocht. Zo bundelen zo o.a. informatie over organisaties, hulpmiddelen, leuke activiteiten, therapeuten, medische info enz. De vzw telt meer dan 2.000 leden.

Het coole spel waar iedereen warm van wordt

In 'Expeditie Inclusief' zijn de spelers, kinderen met een ontwikkelingsleeftijd van 6 tot 10 jaar, lid van een pinguïnkolonie.

Het ijseiland van de kolonie brokkelt af waardoor de spelers verdeeld zitten over verschillende ijseilandjes. Dat vinden ze niet fijn, dus de spelers zullen moeten samenwerken om een nieuw eiland te bouwen waar iedereen het goed heeft om te leven.

De spelers krijgen op elk eiland een opdracht. Maar dat is niet alles: ze krijgen ook een eigen ‘speciale eigenschap’ dat hen leert kennismaken met een handicap. Zo moeten ze samen tot een oplossing komen, om bruggen te bouwen tussen de verschillende eilandjes zodat ze samen veilig van de smeltende ijsschots afraken.

Toegankelijk en duurzaam spelmateriaal

“Het nieuwe spel is uniek omdat het kinderen met en zonder handicap samen laat spelen. Spelenderwijs zoeken we antwoorden op maatschappelijke vragen en we leggen de link met het echte leven.

Hulpmiddelen in de koffer ondersteunen de spelende kinderen, we kozen voor toegankelijk en duurzaam materiaal.

We hebben het spel op verschillende plaatsen in het lager onderwijs getest en nu kan het in heel Vlaanderen worden gespeeld”, zegt Anke Boey, projectverantwoordelijke bij De Ouders vzw.

Zin in een spelletje 'Expeditie Inclusief'?

Enkele steden, gemeenten, uitleendiensten en scholengroepen zullen de spelkoffer aanbieden vanaf juli 2023. Ideaal om te spelen in je jeugdbeweging, familie, op je buurtfeest of in de klas. De ultieme droom: een koffer in elke gemeente en stad.

Anke Boey van De Ouders vzw: "Laat onze spelkoffer 'Expeditie Inclusief' van vandaag een mooi startpunt zijn voor een speels Vlaanderen dat alle kinderen een plek geeft, midden in de samenleving!".

Je kan het spel ook kopen. Wie interesse heeft, vult het online formulier in. Dan neemt De Ouders vzw zo snel mogelijk contact met je op.


Meer over Samenwerking & Teambuilding

Talenten & Competenties

Focus op talent binnen je lokaal bestuur

7 mei 2024

Een team met ruimte voor ieders unieke talenten gaat met plezier werken! Lokale besturen krijgen daarbij een duwtje in de rug via het vormingsfonds ‘Focus op Talent’ van Diverscity. De ideale manier om eens (voordeliger) te proeven van een vorming van De Aanstokerij!

Samenwerking & Teambuilding

Zet de zomer teambuildend in

24 april 2024

Als je heel stil bent en héél goed luistert, hoor je het misschien al... De zomer die je roept!

Hoog tijd dus al een gezellig uitbol-momentje met je collega's in te plannen. En is er iets leuker dan samen spelen?

Social skills

Meer spelen, minder pesten!

30 januari 2024

Van 10 tot 18 februari is het de Vlaamse Week tegen Pesten en zetten ook wij helemaal in op verbondenheid om pesten tegen te gaan. Pesten voorkomen hoeft geen saaie bedoening te zijn waarin iemand gewoon uitlegt dat pesten echt niet oké is. Pak je het op een leuke en interactieve manier aan, dan krijg je iedereen mee in je verhaal.