Ga verder naar de inhoud

Gratis 'Weg uit dat web' met de Sidekick Sam Academy

16.12.2022

Armoede op school is niets dat je zomaar kan oplossen. Het is een complex thema waar je als school bewust en voorzichtig mee moet omgaan. Om de kennis over het armoedeweb te vergroten, bieden we samen met Sidekick Sam Academy tien gratis begeleidingen 'Weg uit dat web' voor schoolteams aan.

Het armoedeweb via spel

'Weg uit dat web' behandelt het armoedeweb, dat bestaat uit tien domeinen die met elkaar verbonden zijn. Armoede treft ongeveer een op vijf kinderen in ons land, en treft waarschijnlijk dus heel wat leerlingen op school. Bovendien is het een ingewikkeld spel van oorzaken en gevolgen, waardoor het niet eenvoudig is eruit te ontsnappen, en armoede kan leiden tot uitsluiting.

Als je op je school een actieve manier zoekt om rond armoede te werken, dan is 'Weg uit dat web' een speelse workshop over het thema, waarmee je ploeg achteraf zelf mee aan de slag kan. Onderwijs is namelijk een van de domeinen van het armoedeweb, en scholen zijn een belangrijke hefboom om het web te doorbreken.

Sidekick Sam Academy

Sidekick Sam Academy is een online platform dat leerkrachten wil connecteren, inspireren en informeren. Als deel van hun aanbod trakteren ze in 2023 de leerkrachten van maar liefst tien verschillende scholen op de workshop 'Weg uit dat web'! Zo maken ze kennis met de vormen van armoede, en hoe ze het thema toegankelijk en bespreekbaar kunnen maken.

Wil je met je schoolteam kans maken op een van de tien gratis begeleidingen 'Weg uit dat web'? Registreer je dan op sidekicksamacademy.be, en stel je school kandidaat. Er zijn maar tien plaatsen, en op is op!

Nuttig om te weten: we komen bij je langs op een moment dat voor jou past, maar slechts tot en met december 2023.

Wil je met je leerlingen spelen over armoede?

Dan kan je zelf een begeleiding 'Weg uit dat web' aanvragen om in de klas te spelen, of het spel zelf kopen, zodat je er keer na keer zelf mee aan de slag kan.


Meer over Economie en Financiën of Wereldburgerschap of Diversiteit

Social skills

Plezier tot hier, en niet verder!

22 december 2023

Tieners hebben het niet altijd even makkelijk om hun eigen grenzen aan te geven en die van anderen te herkennen. Daarom werkten we samen met vrijwilligers van Jonge Helden aan deze gratis speelse werkvorm, waarmee begeleiders in het jeugdwerk en onderwijs rond het thema aan de slag kunnen.

Communicatie & Feedback

Sluit het jaar af met een speelse traktatie

14 november 2023

Het einde van het jaar komt steeds dichterbij ... Het was weer een jaar waarin we allemaal héél hard gewerkt hebben, en dan mag er ook stilaan wat ontspannen worden. Kijk daarom eens hoeveel verdwaald kleingeld je kan vinden, en trakteer jezelf en je team op een van deze professioneel verantwoorde spelen.

Gezondheid

Naar een warmere samenleving met 'Zorgvriendelijke gemeente'

10 november 2023

Hoe zou het zijn als er in elke gemeente rekening wordt gehouden met mensen die een chronische ziekte hebben en mantelzorgers? Samen met Samana ontwikkelden we een speels stappenplan waarmee hun basiswerking met betrokken doelgroepen aan de slag kunnen om een concreet voorstel aan de gemeente te leveren.