Ga verder naar de inhoud

Gratis 'Weg uit dat web' met de Sidekick Sam Academy

16.12.2022

Armoede op school is niets dat je zomaar kan oplossen. Het is een complex thema waar je als school bewust en voorzichtig mee moet omgaan. Om de kennis over het armoedeweb te vergroten, bieden we samen met Sidekick Sam Academy tien gratis begeleidingen 'Weg uit dat web' aan.

Het armoedeweb via spel

'Weg uit dat web' behandelt het armoedeweb, dat bestaat uit tien domeinen die met elkaar verbonden zijn. Armoede treft ongeveer een op vijf kinderen in ons land, en treft waarschijnlijk dus heel wat leerlingen op school. Bovendien is het een ingewikkeld spel van oorzaken en gevolgen, waardoor het niet eenvoudig is eruit te ontsnappen, en armoede kan leiden tot uitsluiting.

Als je op je school een actieve manier zoekt om rond armoede te werken, dan is 'Weg uit dat web' een speelse workshop over het thema, waarmee je ploeg achteraf zelf mee aan de slag kan. Onderwijs is namelijk een van de domeinen van het armoedeweb, en scholen zijn een belangrijke hefboom om het web te doorbreken.

Sidekick Sam Academy

Sidekick Sam Academy is een online platform dat leerkrachten wil connecteren, inspireren en informeren. Als deel van hun aanbod trakteren ze in 2023 de leerkrachten van maar liefst tien verschillende scholen op de workshop 'Weg uit dat web'! Zo maken ze kennis met de vormen van armoede, en hoe ze het thema toegankelijk en bespreekbaar kunnen maken.

Wil je met je school kans maken op een van de tien gratis begeleidingen 'Weg uit dat web'? Registreer je dan op sidekicksamacademy.be, en stel je school kandidaat. Er zijn maar tien plaatsen, en op is op!

Nuttig om te weten: we komen bij je langs op een moment dat voor jou past, maar slechts tot en met december 2023.

Wil je met je leerlingen spelen over armoede?

Dan kan je zelf een begeleiding 'Weg uit dat web' aanvragen om in de klas te spelen, of het spel zelf kopen, zodat je er keer na keer zelf mee aan de slag kan.


Meer over Economie en Financiën of Wereldburgerschap of Diversiteit

Diversiteit

Werken aan een Leuven zonder racisme met 'Got Your Back'

20 maart 2023

Op de Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie in 2023 lanceerde Stad Leuven onze ontwikkeling 'Got Your Back'. In dit spel ervaren spelers vanaf 16 jaar zelf hoe racisme kan voelen, en worden ze gestimuleerd om zelf een actieve omstandershouding aan te nemen wanneer ze getuige zijn van discriminerend gedrag.

Wereldburgerschap

Pilootproject rond beleidsparticipatie met 11- tot 12-jarigen

15 maart 2023

In dit traject krijgen kinderen uit jouw gemeente of stad de kans om op een speelse manier hun stem te geven, te gebruiken en mee na te denken over hun stad of gemeente. Het traject bestaat uit 3 sessies van 2 uur met telkens ongeveer 10 deelnemers. Schrijf je je in vóór 30 maart, dan maak je kans op een gratis traject.

Economie en Financiën

'Begroting op de weegschaal': een eerste ontmoeting met de kunst van het begroten

2 maart 2023

Het gaat in het nieuws vaak over begrotingen, maar wat houdt zo’n begroting precies in? ‘Begroting op de weegschaal’ is een workshop die De Aanstokerij ontwikkelde voor Brussel Financiën en Begroting. In dit spel krijgen leerlingen de opdracht om zelf eens begroting op te maken. Een daarvoor moeten ze natuurlijk eerst leren wat er bij een begroting komt kijken!