Ga verder naar de inhoud

Een leer-lekker spel: de basis voor speloloog en spelagoog

10.02.2012

Alles wat je altijd wilde weten over spel. De basisingrediënten van spel en tips van topchefs. Deze bundel blijft niet op je maag liggen!

Deze publicatie reikt denkkaders aan om door een ‘metabril’ naar spel, leren en leren via spel te kijken

Deze bundel reikt denkkaders aan om door een 'metabril' naar spel en leren via spel te kijken. Bedoeld om over na te denken of concreet toe te passen in vormingssessies.

Het eerste deel geeft enkele basispedagogische denkkaders mee rond spel en leren. Aan bod komen onder meer de benaderingen van Piaget, Vygotsky en Dewey.

Het tweede deel gaat in op de ervaring of beleving die spel teweegbrengt met het oog op leren en ontwikkeling. Daarbij worden enkele modellen bekeken die proberen verklaren op welke manier (spel)ervaring en leren zich verhouden: de Flow van Csikszentmihalyi, de leercyclus van Kolb en het socio-constructivistische model.

Beide delen sluiten af met enkele pittige vragen. Aan het einde van de bundel worden bronnen opgelijst zodat spelologen en spelagogen de mosterd weten te vinden.


Meer over Spel als vormingsmethode

Communicatie & Feedback

Top tien vormingen en teambuildings voor jeugdwerkers

12 juni 2023

Ben je nog op zoek naar een toffe vorming of teambuilding om het team van je jeugdvereniging deze zomer te verwennen, maar zijn er gewoon té veel opties? Daarom maakten we een lijst met onze favoriete spelen voor jeugdwerkers!

Duurzaamheid

Hoe plasticvrij is De Aanstokerij?

18 mei 2023

Als je ooit al een speldoos hebt vastgehad, weet je dat daar vaak wat plastic onderdelen inzitten. Onze grafische vormgevers zijn niet alleen keien in spelen mooi maken, maar staan ook in voor de productie van spelen. Zij zijn dus de perfecte personen om te interviewen over het plasticgebruik van De Aanstokerij.

Diversiteit

Onze visie op gezin: reisgezelschap op je levenspad

12 mei 2023

Op 15 mei is het Internationale Dag van het Gezin. De Aanstokerij heeft de afgelopen decennia een behoorlijk aanbod spelen voor en over gezinnen ontwikkeld. Voor de gelegenheid giet pedagogisch coördinator Fiona de blik van De Aanstokerij op 'gezin' in woorden.