Ga verder naar de inhoud

Een leer-lekker spel: de basis voor speloloog en spelagoog

10.02.2012

Alles wat je altijd wilde weten over spel. De basisingrediënten van spel en tips van topchefs. Deze bundel blijft niet op je maag liggen!

Deze publicatie reikt denkkaders aan om door een ‘metabril’ naar spel, leren en leren via spel te kijken

Deze bundel reikt denkkaders aan om door een 'metabril' naar spel en leren via spel te kijken. Bedoeld om over na te denken of concreet toe te passen in vormingssessies.

Het eerste deel geeft enkele basispedagogische denkkaders mee rond spel en leren. Aan bod komen onder meer de benaderingen van Piaget, Vygotsky en Dewey.

Het tweede deel gaat in op de ervaring of beleving die spel teweegbrengt met het oog op leren en ontwikkeling. Daarbij worden enkele modellen bekeken die proberen verklaren op welke manier (spel)ervaring en leren zich verhouden: de Flow van Csikszentmihalyi, de leercyclus van Kolb en het socio-constructivistische model.

Beide delen sluiten af met enkele pittige vragen. Aan het einde van de bundel worden bronnen opgelijst zodat spelologen en spelagogen de mosterd weten te vinden.


Meer over Spel als vormingsmethode

Samenwerking & Teambuilding

Speelse vormingen en vormende spelen

3 oktober 2022
Het nieuwe schooljaar is een dikke maand bezig, en dat betekent dat kinderen en jongeren steeds meer en meer broodnodige ontspanning vinden…
Spel als vormingsmethode

Word Spelmaker

15 september 2022

We zoeken spelfanaten die overlopen van engagement om samen met ons een nieuw spel voor het lager onderwijs te maken over cyberpesten.

Mediawijsheid

Word Spelmaker!

7 februari 2022
We zitten dagelijks op sociale media, lezen nieuwssites, en worden overspoeld door filmpjes met informatie. Maar waar komt die informatie…