Ga verder naar de inhoud

Een leer-lekker spel: de basis voor speloloog en spelagoog

10.02.2012

Alles wat je altijd wilde weten over spel. De basisingrediënten van spel en tips van topchefs. Deze bundel blijft niet op je maag liggen!

Deze publicatie reikt denkkaders aan om door een ‘metabril’ naar spel, leren en leren via spel te kijken

Deze bundel reikt denkkaders aan om door een 'metabril' naar spel en leren via spel te kijken. Bedoeld om over na te denken of concreet toe te passen in vormingssessies.

Het eerste deel geeft enkele basispedagogische denkkaders mee rond spel en leren. Aan bod komen onder meer de benaderingen van Piaget, Vygotsky en Dewey.

Het tweede deel gaat in op de ervaring of beleving die spel teweegbrengt met het oog op leren en ontwikkeling. Daarbij worden enkele modellen bekeken die proberen verklaren op welke manier (spel)ervaring en leren zich verhouden: de Flow van Csikszentmihalyi, de leercyclus van Kolb en het socio-constructivistische model.

Beide delen sluiten af met enkele pittige vragen. Aan het einde van de bundel worden bronnen opgelijst zodat spelologen en spelagogen de mosterd weten te vinden.


Meer over Spel als vormingsmethode

Spel als vormingsmethode

Webinar: teamversterkende spelen

12 december 2023

Hoe kan je via spel aan een sterk team werken? Speltrainer Hendrik heeft het antwoord op die vraag al bij tientallen organisaties gedemonstreerd. In deze videoreeks deelt hij zijn expertise over hoe je a.h.v. het teammodel van Lencioni een goed geolied team wordt. Via speelse methodieken ontdek je de onderdelen van een goed draaiend team, waardoor je de sfeer en de resultaten zal zien verbeteren.

Spel als vormingsmethode

Toegankelijkheidstips van onze vormgevers

17 november 2023

Hoe zorgt De Aanstokerij ervoor dat onze spelen zo toegankelijk mogelijk zijn? Een deel van het antwoord op die vraag ligt bij onze vormgevers. Zij delen graag de tips over visuele accessibility die zij over de jaren heen verzamelden.

Communicatie & Feedback

Top tien vormingen en teambuildings voor jeugdwerkers

12 juni 2023

Ben je nog op zoek naar een toffe vorming of teambuilding om het team van je jeugdvereniging deze zomer te verwennen, maar zijn er gewoon té veel opties? Daarom maakten we een lijst met onze favoriete spelen voor jeugdwerkers!