Ga verder naar de inhoud

Chemiespel 'Elementary' vindt zijn weg in Vlaamse Scholen

01.02.2019

David Lambrechts uit Kessel, leerkracht chemie aan het Technisch Instituut Don Bosco Hoboken, ontwikkelde enkele jaren geleden met zijn leerlingen het spel 'Elementary'.

Het spel in de vorm van de tabel van Mendeljev wijdt leerlingen chemie op een speelse manier in in de geheimen van chemische elementen

Dankzij de steun van Co-valent, vormingsfonds voor de sector chemie, kunststoffen en life sciences, konden we het spel verder materialiseren en wordt het gespeeld door ruim duizend leerlingen in meer dan 50 Vlaamse scholen.

De Gouden Dobbelsteen

David kreeg een mooie 2de plaats bij ‘de Gouden Dobbelsteen’ in april 2016. Met deze wedstrijd zet De Aanstokerij zelfgemaakte informatieve spelen in de kijker en willen we iedere fan van spel een duwtje in de rug geven.

Maar liefst 39 spelfanaten schreven zich in voor de editie van 2016. Dit was voor ons het bewijs dat het enthousiasme voor spel als vormingsmethode groot is en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Professionele spelbedenkers en spelmakers zijn aan het spelen gegaan en hebben de spelconcepten onder de loep genomen. Uit alle inzendingen selecteerden we 3 genomineerden die hun creatie mochten voorstellen voor een groot publiek tijdens het feestelijk slotevenement. Elementary was één van de drie genomineerden.

We waren meteen gecharmeerd door Davids spelidee. Elementary ademt de sfeer uit van labojassen, proefbuisjes en chemische elementen. Ideaal om in de chemieles in te zetten en de geziene leerstof in te oefenen met leerlingen van de 2de en 3de graad secundair onderwijs.

Realisatie van een speldroom

Voor het feestelijk slotevenement van de Gouden Dobbelsteen nodigden we Co-valent uit als mogelijke partner om het spelconcept en prototype verder te kunnen uitwerken tot een volwaardig, kant-en-klaar spel.

Elementary wist te overtuigen, want Co-valent besloot hun schouders er mee onder te zetten en in te spelen op de reeds aanwezige interesse van het onderwijs om met het spel aan de slag te gaan. Dankzij de steun van Co-valent konden we Elementary professioneel vormgeven en materialiseren en het spel in grotere oplage uitbrengen.

We zijn er trots op dat we David een stukje op weg hebben kunnen helpen naar het realiseren van zijn speldroom en dat zijn deelname aan de Gouden Dobbelsteen zo'n mooi staartje heeft mogen krijgen. We hopen dat de leerkrachten die Elementary hebben leren kennen tijdens één van de train-the-trainers in januari even enthousiast zijn om ermee aan de slag te gaan in hun lessen, zodat chemie kinderspel wordt voor hun leerlingen.

Moleculen bouwen met Elementary

Het doel van het spel is om zo veel mogelijk punten te verdienen. Dat doe je door moleculen te bouwen. Hoe groter je molecule, hoe meer punten.

De moleculen kan je bouwen met atomen en verbindingen die je tijdens het spel kan verdienen of kan kopen door middel van kleine spelletjes over naamgeving, het periodiek systeem, de elementen, samengestelde ionen, scheidingstechnieken, verbindingsklassen en toepassingen van chemische stoffen.

Ook interesse in Elementary?

Mail ons op sara@aanstokerij.be en we houden je op de hoogte!


Ook interessante artikels

Gezondheid

Voorschrift: 100mg spelen bij Multipharma

17 april 2024

Welke waarden en competenties staan centraal bij een apotheekketen zoals Multipharma? De Aanstokerij ontwikkelde voor hen een speelse methodiekenset voor medewerkers van Multipharma, waarin ze ontdekken hoe de waarden hun dagelijkse werking stuurt, zodat ze patiënten en klanten zo goed mogelijk kunnen helpen.

Opvoeding & Ontwikkeling

Je talenten leren kennen? Bij TAJO is dat kinderspel!

5 april 2024

De missie van TAJO vzw is om maatschappelijk kwetsbare jongeren te motiveren om de kansen die ze krijgen te grijpen. Met dit nieuwe spel dat De Aanstokerij samen met hen maakte, triggeren ze jongeren om deel te nemen aan vrijetijdsbesteding, en leren zij ook TAJO kennen.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.