Ga verder naar de inhoud

Lancering SDG-spel 'Missie 2030'

29.06.2018

Op 29 juni lanceerden we samen met de provincie Vlaams-Brabant en de leerlingen van het 5de jaar BSO van het Technisch Atheneum van Keerbergen, het spel ‘Missie 2030’.

Aan de hand van dit spel ontdekken jongeren de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s.

De leerlingen mochten tijdens de ontwikkelingsfase al eens kennismaken met het spel bij een speltest en kregen nu het finale resultaat te zien.

Zo fijn om te zien dat er rekening is gehouden met onze commentaren. en Mooi uitgevoerd! De uiteindelijke speelborden en het spelmateriaal maken het helemaal af. Wat een verschil met het prototype dat gebruikt werd bij de speltest. waren veelgehoorde commentaren.

Bedankt om samen met ons het startschot te geven voor 'Missie 2030'!

Teamspel over duurzame ontwikkeling

Hoe duurzaam gaan we om met onze enige aarde? Wat kan jij doen om duurzame ontwikkeling te stimuleren en bijvoorbeeld minder energie te verbruiken, je consumptie te beperken, voor minder afval te zorgen?

Om de jeugd hierover te sensibiliseren, sloegen De Aanstokerij en de provincie Vlaams-Brabant de handen in elkaar met als resultaat: het spel ‘Missie 2030’.

Dit teamspel laat jongeren vanaf 16 jaar op een speelse manier de visie van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen ontdekken.

Deze ontwikkelingsdoelstellingen vormen een kader om duurzaam beleid te voeren. Eind 2015 lanceerden de Verenigde Naties een plan voor de wereld: Agenda 2030. Deze agenda bevat 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen om de komende 15 jaar wereldwijd aan duurzame ontwikkeling te werken. De doelstellingen zijn van cruciaal belang voor de mensheid en de planeet. Hierin wordt op een duurzame manier vraag en aanbod op elkaar afgestemd zodat de aarde leefbaar blijft.

Hoe gaan 8 miljard mensen in 2030 de klimaatverandering terugdringen, kwaliteitsvol onderwijs lopen en waardig werk verrichten? Met Missie 2030 laten we de jongeren nadenken over het lot van mens en planeet.

De spelers beheren verschillende regio’s. Elke regio heeft een eigen karakter, eigen mogelijkheden, maar ook uitdagingen. De spelers proberen de vooropgestelde doelen te behalen door handel te drijven, afspraken te maken of te investeren. De toekomst van de regio ligt volledig in hun handen. Enkel door goed samen te werken, kunnen ze hun doelen bereiken, zegt Steven Solia, spelontwikkelaar bij De Aanstokerij.

Aan de slag met de SDG's

De SDG’s vormen een internationaal kader om tegen 2030 de verzuchtingen van mensen te verzoenen met de draagkracht van onze aarde. We kunnen enkel werk maken van duurzame ontwikkeling wereldwijd als iedereen met de SDG’s aan de slag gaat op school, het werk, thuis of in de vereniging.

In de eerste plaats de jongeren van vandaag, want zij zullen in 2030 onze wereld mee vorm geven. Daarom ontwikkelden we samen met De Aanstokerij het spel Missie 2030. De bescherming van onze planeet is een zaak van iedereen, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor Noord-Zuid en duurzaamheid.

Praktisch: hoe spelen?

Het spel kan gespeeld worden met 8 tot 25 spelers en het duurt tussen de 100 à 150 minuten.

De provincie Vlaams-Brabant verspreidt het spel naar alle Vlaams-Brabantse jeugddiensten en scholenkoepels. Ook jonge ondernemers kunnen met dit spel aan de slag.

Jeugdverenigingen, scholen en andere organisaties uit Vlaams-Brabant die dus met het spel aan de slag willen gaan, kunnen hiervoor contact opnemen met de dienst Noord-Zuid van de provincie Vlaams-Brabant, tel. 016 26 73 49, noord-zuid@vlaamsbrabant.be

Je kan ook een beroep doen op de speltrainers van De Aanstokerij om 'Missie 2030' te spelen met je groep. Vraag de begeleiding aan en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!


Meer over Duurzaamheid of Wereldburgerschap

Duurzaamheid

De Aanstokerij speelt het proper (én gratis)

23 maart 2023

Vorig jaar maakten we samen met Mooimakers 'Vuil Spel'. Dit jaar trakteert Mooimakers erkende jeugdwerkingen op een gratis begeleiding van dit spel, waarin leden grondig kennismaken met het onderwerp 'zwerfvuil' en hoe zij het kunnen vermijden.

Wereldburgerschap

Pilootproject rond beleidsparticipatie met 11- tot 12-jarigen

15 maart 2023

In dit traject krijgen kinderen uit jouw gemeente of stad de kans om op een speelse manier hun stem te geven, te gebruiken en mee na te denken over hun stad of gemeente. Het traject bestaat uit 3 sessies van 2 uur met telkens ongeveer 10 deelnemers. Schrijf je je in vóór 30 maart, dan maak je kans op een gratis traject.

Diversiteit

Terug van nooit weggeweest: Bingo Mondial

28 februari 2023

Nu en dan buigt De Aanstokerij zich over een van onze oudere spelen, waarvan we denken dat het toe is aan een update en een vers likje verf. Zou houden we onze spelen extra relevant (en leuk) om op begeleiding te spelen. Deze keer was het de beurt aan Bingo Mondial, het rollenspel over de ongelijke verdeling van macht en middelen.