Ga verder naar de inhoud

Veerkrachtig in moeilijke momenten met spel

01.10.2024

Van 1 tot 10 oktober zetten we tijdens de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid het belang van een goede geestelijke gezondheid én van veerkracht in de verf.

Hoe hard je ook probeert, niemand lijdt een leven dat tot in de puntjes perfect loopt. Moeilijke momenten en perioden horen erbij, maar niet iedereen weet hoe met die tijden om te gaan of hoe anderen te ondersteunen.

In deze Tiendaagse van Geestelijke Gezondheid besteden we dus extra aandacht aan onze spelen die gemaakt zijn om spelers te wapenen voor hun eigen moeilijke momenten en die van anderen.

Moeilijke momenten tussen jongeren en hun opvoeders

Er zijn in leven van jongere talloze kleinere moeilijke momenten – zeker tussen hen en opvoeders. In ‘k Blijf staan staan de basisprincipes van Nieuwe Autoriteit centraal. Voor zij die dat nog niet kennen, het is een nieuwe invulling van het autoriteitsconcept, waar verbinding en vertrouwen centraal staan.

Dit spel focust ook op de methodiek van Geweldloos Verzet, om de escalatie van conflictsituaties te voorkomen en verbinding te zoeken wanneer de dialoog tussen opvoedingsverantwoordelijke en jongere is gestopt.

Momenten van rouw

Bij het leven hoort nu eenmaal ook de dood: iedereen heeft al iemand verloren. Dat betekent echter niet dat iedere jongere die iemand verliest zich automatisch ook begrepen voelt door klasgenoten en leerkrachten. Daardoor voelen veel jongeren met verlieservaringen zich eenzaam in hun verdriet.

Vaar wel is een spel dat De Aanstokerij samen met Missing You vzw ontwikkelde om rouw en verlies bij jongeren bespreekbaar te maken zonder dat ze per se met een overlijden geconfronteerd zijn geweest. In het spel komen tips aan bod om om te gaan met je eigen rouw en anderen te ondersteunen tijdens hun rouwperiode.

Momenten met een kankerdiagnose in de omgeving

Elk jaar krijgen meer dan 40.000 mensen in Vlaanderen te horen dat ze kanker hebben. Dat betekent dat er in elke klas wel iemand zit die kanker van dichtbij meemaakt. Hoe ga je daar als leerkracht mee om?

Samen met Kom op tegen Kanker maakten we het klasspel Kan’k er iets aan doen? om een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.

Durf praten en luisteren in moeilijke periodes

Het is oké om je niet altijd oké te voelen. In het samenwerkingsspel Mindmaze banen spelers zich een weg door mentale doolhoven om thema’s te verkennen zoals durven praten, leren luisteren en elkaar helpen in moeilijke periodes.

Tijdens het spel leren ze ook verschillende hulporganisaties kennen waar ze terecht kunnen wanneer ze in uitdagende omstandigheden terechtkomen.

Elkaar en jezelf helpen in moeilijke periodes

Jongeren zijn volop bezig met hun eigen identiteit en de wereld te ontdekken. Daarbij komen ze onvermijdelijk moeilijke situaties tegen waar ze elk op hun eigen manier mee omgaan. Daarover praten is moeilijk, maar het rollenspel Ben je gek!? daagt jongeren uit om dat toch te doen.

Dit spel maakt het mogelijk om te ervaren hoe het is om hulp te zoeken als je in de knoop zit en te verkennen met welke reacties je vrienden kan helpen. Daarnaast wisselen spelers ook hun eigen ervaringen en frustraties met elkaar uit.

Op zoek naar meer spelen om aan veerkracht te werken?

Bekijk ons overzicht veerkrachtige spelen van een jaar geleden! Dat zijn nog twaalf extra spelen die we hier niet vermeld hebben!


Meer over Mentaal welzijn

Verbindend communiceren

Kies al spelend Kleur Tegen Pesten

13 september 2024

De Week Tegen Pesten is out, we werken nu een heel jaar tegen pesten! Kies Kleur Tegen Pesten maakte aan het begin van de maand tien bouwstenen bekend waarmee je pesten kan voorkomen. Om het in je team, groep of school laagdrempelig over die bouwstenen te hebben, kan je gewoon een spel spelen!

Mediawijsheid

Stad Mechelen wapent jongeren via spel tegen online negativiteit

8 mei 2024

Jongeren brengen heel wat tijd door op het internet. Zo komen ze ook heel wat minder leuke berichten tegen, maar het is niet eenvoudig te weten hoe ze daarop kunnen reageren. Daarom werd er binnen het project DOPREV van Stad Mechelen gezocht naar een tool om het thema bij jongeren tussen 10 en 14 bespreekbaar te maken; die tool werd (Dis)Like?.

Gezondheid

Spelen (is goed) voor je gezondheid

3 april 2024

Op 7 april blaast de Wereldgezondheidsorganisatie spreekwoordelijke kaarsjes uit. We vieren dan ook elk jaar die verjaardag met Wereldgezondheidsdag, en dit jaar staat "mijn gezondheid, mijn recht" centraal. Via spel kan je kennis over gezondheid voor verschillende doelgroepen toegankelijk maken, dus tonen we graag onze gezondste spelen.