Ga verder naar de inhoud

Ka-Ching in de klas

22.03.2022

Sinds dit schooljaar krijgen leerlingen in de tweede graad katholiek secundair onderwijs het vak MEAV, dat staat voor Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming. Vooral bij dat economische luik kan het moeilijk zijn om je leerlingen erbij te betrekken.

Omdat het van 21 tot 27 maart de Week van het Geld is in Vlaanderen – en de week erna in Nederland! – zetten we enkele spelen in de kijker waarmee je je leerlingen in de tweede graad meekrijgt in de lessen economie. Al doende leert men, zeggen ze!

Spelen over geld

  • Budget aan zet: in dit inleefspel leven de leerlingen zich in in de rol van een pas afgestudeerde die elke maand een vast budget heeft, maar wanneer dat budget krimpt, wordt het nadenken.
  • Klant is Koning: een downloadbaar spel dat spelers laat stilstaan bij hun consumptiegedrag en de impact die dat heeft op economisch en sociaal vlak
  • Macht breekt wet: een workshop waarin spelers onderling met elkaar handelen om punten te verdienen, maar hoe langer, hoe groter de kloof tussen arm en rijk groeit. Daarna kunnen ze samen zoeken naar oorzaken en oplossingen
  • Papier hier, schaar daar: dit simulatiespel laat spelers ervaren hoe wereldhandel werkt, en doet ze inzien hoe de verhoudingen zitten tussen landen met grondstofproducerende landen en industrielanden zonder grondstoffen
  • Spin the economy: een spel over circulaire economie waarin leerlingen bedrijven zo goed mogelijk runnen, maar ze geconfronteerd worden met de economische gevolgen van de industrie. Focussen ze op winst of duurzaamheid? Die keuze is aan hen om te maken. Dit spel is ook als download beschikbaar om zelf te begeleiden

Meer over Duurzaamheid of Economie en Financiën

Duurzaamheid

De Aanstokerij trekt het zich aan

26 januari 2024

Een dikke trui aandoen volstaat niet voor het klimaat: tijd voor wat drastischere klimaatacties! De Aanstokerij trekt het zich alvast aan met klimaatvriendelijke duurzaamheidsspelen waarmee je kleine verschillen voor het klimaat maakt.

Samenwerking & Teambuilding

Speelse versterking voor je jeugdwerking

21 november 2023

Het eindejaar is in zicht, een nieuw jaar vol speelplezier ligt op de loer! Heeft je jeugdwerking nog een paar gaatjes in de agenda? Wat een gelukkig toeval, zeg! Tussen deze speltips vind je vast en zeker een leuke groepsactiviteit waarmee je niet alleen een goede samenwerking in de groep stimuleert, maar ook maatschappelijke thema's bespreekbaar maakt.

Duurzaamheid

Spelen voor klimaatrechtvaardigheid

27 oktober 2023

De klimaatcrisis treft niet iedereen even hard; de mensen die het hardst getroffen worden door klimaatrampen zijn vaak de mensen die er het minst verantwoordelijk voor zijn. Wat kunnen jij en ik doen om hen te behoeden voor de steeds erger wordende natuurrampen? Gebruik spel als creatieve manier om dat gesprek aan te gaan.